Daun sekentut – Ulam yang berkhasiat untuk di ambil dalam pantang selepas bersalin

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Saya doakan anda sihat dan gembira hari ni 🙂

Hari ini saya nak berkongsi tentang khasiat daun sekentut. Apa daun sekentut tu…..?

 

 

Daun sekentut adalah sejenis tumbuhan yang tumbuh di kawasan beriklim tropika macam Malaysia ni…

Daun sekentut merupakan antara daun yang boleh dimakan sebagai ulam sewaktu dalam pantang selepas bersalin kerana khasiatnya yang boleh membantu membuang angin dalam badan dan mengubati sakit perut dan bisa-bisa sendi.

Nama sekentut diberikan sebab daun dan batangnya akan mengeluarkan bau seakan-akan sulfur bila dihancurkan atau dilumatkan.

Bagi masyarakat Melayu, daun ini banyak digunakan sebagai penyedap bau dan pembuka selera apabila dicampurkan dengan ulam-ulaman yang lain dan dijadikan nasi ulam. Baunya yang seakan sulfur itu akan hilang selepas dicampur dengan ramuan lain.

Daun sekentut juga boleh digunakan untuk menghilangkan bintik-bintik merah pada kulit bayi.  Caranya adalah dengan menumbuk halus daun sekentut kemudian diperah untuk mendapatkan airnya. Air perahan itu kemudian disapukan pada tempat yang gatal-gatal atau di bintik merah berkenaan.

Kalau boleh elakkan makan ulam ni bila anda plan nak ke kenduri kawin atau ada majlis keramaian. Sungguh tak best bila asik nak buang angin je :p

 

Kak Fazidah

 

 

 

ps : kredit pic daun sekentut to cheritaqaseh.blogspot.com