Category Archives: Petua Kesihatan

4 Petua Tradisional Kekal Kurus Dan Langsing

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Berat badan yang berlebihan akan membawa kepada pelbagai penyakit terutamanya darah tinggi dan juga kencing manis.

Bagi wanita pula, badan yang kurus dan langsing memang menjadi idaman supaya kekal cantik dan sihat.

Berikut antara petua tradisional yang boleh anda amalkan untuk kekal kurus dan juga langsing.

Tapi walaupun dah jaga makan, senaman pun kena buat juga ye.

Continue reading 4 Petua Tradisional Kekal Kurus Dan Langsing

10 Tanda Badan Anda Kekurangan Air, Jangan Ambil Mudah

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Tubuh kita memerlukan air yang cukup untuk mengawal suhu badan, melindungi organ dalaman dan membantu peredaran oksigen dalam sel tubuh.

Jika badan kita kekurangan air, akan menimbulkan banyak masalah.

Bagi mereka yang sedang berusaha untuk menurunkan berat badan, pastikan anda mengambil air yang cukup untuk pastikan misi anda berjaya.

Berikut antara 10 tanda badan kita akan tunjukkan kalau kekurangan air: Continue reading 10 Tanda Badan Anda Kekurangan Air, Jangan Ambil Mudah

6 Petua tegangkan payu dara

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Terdapat pelbagai petua tradisional yang dapat membantu untuk mengembalikan ketegangan dan keanjalan aset anda. Tambah lagi jika lepas bersalin atau menyusukan bayi.

Mungkin hasilnya tidak drastik namun sekurang-kurangnya penampilan nampak lebih yakin dan menarik.

Antara petua-petuanya ialah

Continue reading 6 Petua tegangkan payu dara

Amal 5 Tips Ini Untuk Atasi Keletihan Di Awal Kehamilan

Assalamualaikm dan salam sejahtera,

Perubahan hormon pada awal kehamilan dan perubahan ukuran perut kerap kali menimbulkan rasa keletihan bagi ibu hamil.

Keletihan pada ibu hamil ini adalah hal biasa yang terjadi kerana  tubuh bekerja keras untuk pertumbuhan dan perkembangan janin.

Tidak hairan jika ada yang tidak dapat mengawal rasa mengantuk dan letih sehinggakan terlena walaupun ketika itu sedang bekerja di pejabat. Continue reading Amal 5 Tips Ini Untuk Atasi Keletihan Di Awal Kehamilan

6 Akibat Buruk Jika Anda Suka Berlapar Untuk Kurus

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Jika anda nak tahu mengelak dari makan hanya akan membuatkan anda makan dengan lebih banyak sebaik sahaja anda beperluang untuk makan.

Oleh itu baik makan seperti biasa dan kerap cuma kurangkan kuantiti pengambilan. Cthnya sebelum ni nasi satu senduk, kurangkan ke setengah senduk sahaja.

Nak kurus macam mana sekalipun, jangan lah sampai berlapar. Tabiat tersebut sangat bahaya dan boleh memudaratkan kesihatan anda.

Berikut merupakan 6 akibat buruk untuk anda yang suka berlapar untuk diet.

Continue reading 6 Akibat Buruk Jika Anda Suka Berlapar Untuk Kurus