Category Archives: Petua Kesihatan

5 Jenis Rawatan Kesuburan Di Malaysia Untuk Bantu Anda Cepat Hamil

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Bila sudah berumahtangga pasti ramai yang akan bertanya bila nak tambah ahli baru. kadang-kadang soalan ni boleh buatkan kita rasa tertekan.

Walapun pelbagai cara, tips-tips, petua-petua, ubat-ubatan, cara tradisional telah dilakukan untuk mendapatkan cahayamata masih belum membuahkan hasil.

Mungkin anda boleh dapatkan rawatan kesuburan di klinik, tapi anda tak pasti apa rawatan-rawatan kesuburan yang boleh anda lakukan untuk membantu proses kehamilan.

Saranan daripada doktor amat penting untuk memilih prosedur terbaik untuk rawatan kesuburan. Semua prosedur diatas perlu memiliki beberapa kriteria bagi mencapai peratusan kehamilan yang lebih tinggi. Ia juga mungkin perlu dilakukan beberapa kali sebelum berjaya hamil. Continue reading 5 Jenis Rawatan Kesuburan Di Malaysia Untuk Bantu Anda Cepat Hamil

13 Tips Untuk Bakal Ibu Yang Rancang Untuk Berpantang Sendiri

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Buat persediaan awal memang sangat-sangat membantu bakal-bakal ibu untuk berpantang sendiri di rumah.

Bila dah ada persediaan awal, kita akan lebih bersedia dengan sebarang kemungkinan.

Sebelum bersalin tu tanya-tanya lah orang tua, kawan-kawan yang berpengalaman, baca buku rujukan, dapatkan maklumat di internet dan sebagainya. Continue reading 13 Tips Untuk Bakal Ibu Yang Rancang Untuk Berpantang Sendiri

9 Sebab Lain Kenapa Anda ‘Missed Period’ Selain Hamil

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,
Untuk mengatasi masalah haid tak teratur, kita kena kenalpasti punca kenapa haid kita lewat.

Terdapat banyak punca lewat haid yang boleh dikenalpasti. Ini kerana, haid yang normal menunjukkan tahap kesuburan anda berada di tahap yang baik.

Jika anda telah membuat ujian kehamilan dan mendapati ianya negatif, anda boleh cuba lagi dalam masa seminggu.

Namun jika masalah ini berlarutan, pergilah berjumpa dengan doktor untuk dapatkan kepastian.

Tapi sebelum tu cuba semak jika anda ada sebab-sebab di bawah.

Continue reading 9 Sebab Lain Kenapa Anda ‘Missed Period’ Selain Hamil

Tips Diet Berhasil Di Bulan Puasa

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Bila bulan puasa pasti ramai yang simpan niat nak kuruskan badan kan. Ada yang berjaya turunkan badan namun ada juga yang gagal menurunkan berat badan mereka.

Tak salah pun jika nak berdiet masa bulan puasa ni, tapi kena ikut atau dapatkan nasihat mereka yang lebih pakar dalam pemakanan ini.

Apa yang saya nak share ini adalah beberapa tips yang boleh dipertimbangkan jika nak diet dan turunkan berat badan anda.

Continue reading Tips Diet Berhasil Di Bulan Puasa

3 Petua Mudah Untuk Kempiskan Perut

Assalamualaikum dan salam sejahtera,
Setiap wanita pasti mengimpikan untuk memiliki perut yang kempis. Namun bila kita kurang bersenam atau suka melewatkan waktu makan malam, pasti akan memberi kesan pada perut.

Kebiasaannya lemak paling cepat berkumpul di bahagian perut dan akan menyebabkan perut kelihatan agak buncit.

Tetapi jangan fikir wanita yang berbadan gempal sahaja ada masalah perut tidak langsing, sebaliknya ramai juga wanita yang kurus mempunyai masalah perut buncit.

Setiap masalah pasti ada cara untuk mengatasinya, begitu juga dengan masalah perut buncit. Di bawah ini saya nak kongsikan beberapa Petua Mudah Untuk Kempiskan Perut.

Continue reading 3 Petua Mudah Untuk Kempiskan Perut