Category Archives: Petua Kesihatan

9 Sebab Lain Kenapa Anda ‘Missed Period’ Selain Hamil

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,
Untuk mengatasi masalah haid tak teratur, kita kena kenalpasti punca kenapa haid kita lewat.

Terdapat banyak punca lewat haid yang boleh dikenalpasti. Ini kerana, haid yang normal menunjukkan tahap kesuburan anda berada di tahap yang baik.

Jika anda telah membuat ujian kehamilan dan mendapati ianya negatif, anda boleh cuba lagi dalam masa seminggu.

Namun jika masalah ini berlarutan, pergilah berjumpa dengan doktor untuk dapatkan kepastian.

Tapi sebelum tu cuba semak jika anda ada sebab-sebab di bawah.

Continue reading 9 Sebab Lain Kenapa Anda ‘Missed Period’ Selain Hamil

Tips Diet Berhasil Di Bulan Puasa

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Bila bulan puasa pasti ramai yang simpan niat nak kuruskan badan kan. Ada yang berjaya turunkan badan namun ada juga yang gagal menurunkan berat badan mereka.

Tak salah pun jika nak berdiet masa bulan puasa ni, tapi kena ikut atau dapatkan nasihat mereka yang lebih pakar dalam pemakanan ini.

Apa yang saya nak share ini adalah beberapa tips yang boleh dipertimbangkan jika nak diet dan turunkan berat badan anda.

Continue reading Tips Diet Berhasil Di Bulan Puasa

3 Petua Mudah Untuk Kempiskan Perut

Assalamualaikum dan salam sejahtera,
Setiap wanita pasti mengimpikan untuk memiliki perut yang kempis. Namun bila kita kurang bersenam atau suka melewatkan waktu makan malam, pasti akan memberi kesan pada perut.

Kebiasaannya lemak paling cepat berkumpul di bahagian perut dan akan menyebabkan perut kelihatan agak buncit.

Tetapi jangan fikir wanita yang berbadan gempal sahaja ada masalah perut tidak langsing, sebaliknya ramai juga wanita yang kurus mempunyai masalah perut buncit.

Setiap masalah pasti ada cara untuk mengatasinya, begitu juga dengan masalah perut buncit. Di bawah ini saya nak kongsikan beberapa Petua Mudah Untuk Kempiskan Perut.

Continue reading 3 Petua Mudah Untuk Kempiskan Perut

4 Cara Mengatasi Hemoglobin Rendah Pada Ibu Hamil

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Mengenalpasti paras hemoglobin anda masa anda hamil adalah sangat penting. Hal ini bertujuan agar proses kehamilan anda berjalan dengan lancar sampailah nak bersalin nanti.

Berikut beberapa tips mudah untuk memastikan paras hemoglobin dalam darah anda normal.

Continue reading 4 Cara Mengatasi Hemoglobin Rendah Pada Ibu Hamil

6 kesilapan yang selalu kita buat bila time diet

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Pernah tak bila puan-puan nak diet tak pernah nak jadi, berat tak turun-turun pun. Dan masa tu kita akan menyalahkan banyak perkara..huhu.

Macam saya juga lah, diet bukan main lagi..rupa-rupanya cara saya tu salah lah.

Jadi jom kita ketahui 6 kesilapan yang selalu kita buat bila time diet.

Continue reading 6 kesilapan yang selalu kita buat bila time diet