Category Archives: Artikel dari Akhbar dan Majalah

7 Tips Jaga Adab Anak Ketika Berkunjung Ke Rumah Tetamu

Assalamualaikum dan salam sejahtera,
Sama ada sedar atau tidak kita sering terlepas pandang perilaku anak-anak semasa berkunjung ke rumah saudara mara atau jiran tetangga.

jadi saya nak share beberapa tips bagaimana mendidik anak-anak ketika berkunjung agar tidak berlakunya haru biru.

Continue reading 7 Tips Jaga Adab Anak Ketika Berkunjung Ke Rumah Tetamu

7 Fakta Hebat Tendangan Bayi Ketika Dalam Kandungan

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Agaknya mengapa bayi dalam rahim sering menendang?

Menakjubkan dan bahagia pasti dirasakan ibu hamil yang baru saja “mendapat” tendangan bayi dalam rahim pertama kali. Beberapa ibu hamil merasakan si kecil mulai menendang antara usia kandungan 16 hingga 25 minggu.

Secara beransur-ansur, pergerakan bayi anda menjadi cukup kuat untuk anda merasainya. Tidak lama selepas itu, anda akan kerap merasa dia mengetuk atau menendang apabila dia meregangkan tangan dan kakinya.

Tendangan si kecil umumnya akan terasa jika ibu sedang duduk atau sedang dalam posisi rileks.

Ada 7 fakta yang menakjubkan maksud tendangan bayi ni antaranya ialah

Continue reading 7 Fakta Hebat Tendangan Bayi Ketika Dalam Kandungan

Kenali Kontraksi Bersalin

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Pada yang dah pernah bersalin mesti dah tahu rasa kontraksi nak bersalin kan..tapi  pada yang pertama kali nak bersalin masih tertanya-tanya lagi macam mana sebenarnya rasa kontraksi tersebut.

Macam yang pernah saya share sebelum kadang-kadang kontraksi palsu boleh berlaku. Jadi kali ini saya nak share beberapa tips untuk kenali kontraksi sebenar supaya anda lebih bersedia.

Continue reading Kenali Kontraksi Bersalin

10 Tanda Anda Mungkin Hamil Anak Lelaki!

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Tanda atau ciri-ciri hamil bayi lelaki mungkin tidak semua ibu dapat tahu. Kebanyakan ibu hamil mengetahui jenis jantina bayi yang ia kandungi setelah memeriksanya dengan pemeriksaan USG.

Tapi, tanpa pemeriksaan USG pun anda boleh mengetahui apa jenis jantina bayi dengan melihat tanda-tanda yang boleh kita lihat pada kandungannya.

Walaupun cara ini tidak setepat pemeriksaan USG, tapi tak salah pun kalau ibu mencubanya kan? Jom tengok 10 Tanda anda Mungkin Hamil Anak Lelaki! :

Continue reading 10 Tanda Anda Mungkin Hamil Anak Lelaki!

5 Tips Bercerai Lampin Yang Berkesan

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Agaknye kan pasti ibu bapa pening memikirkan bila masanya untuk stop kan pemakaian lampin pada anak anda.

Untuk pengetahuan anda takde masa yang spesifik untuk bercerai lampin. Tapi masa yang paling sesuai adalah sekitar 3 tahun.

Apa yang menyukarkan proses ini adalah sebabanak-anak kita masih kencing malam. Mengasuh mereka untuk tak kencing malam akan mengambil masa sedikit.

Kebanyakkan mereka akan berhenti kencing malam apabila berumur 5 tahun namun hanya segelintir sahaja yang masih bermasalah.

Continue reading 5 Tips Bercerai Lampin Yang Berkesan