Category Archives: Tips dan Petua Kecantikan

Awas,Suntikan Cegah Kehamilan Lebih 2 Tahun Boleh Mengakibatkan Tulang Rapuh!

Assalamualaikum dan salam sejahtera,
Atas faktor kesihatan seperti faktor usia yang semakin meningkat, jarak kehamilan yang rapat serta kelahiran anak secara pembedahan, memungkinkan wanita mengikut saranan doktor bagi mencegah kehamilan berlaku.Salah satu kaedah yang sering menjadi pilihan adalah melalui Suntikan Depo Provera.

Suntikan Depo Provera ini mengandungi hormon progesterone atau DMPA 150mg yang memberikan kesan pencegahan kehamilan buat jangka masa yang lama. Continue reading Awas,Suntikan Cegah Kehamilan Lebih 2 Tahun Boleh Mengakibatkan Tulang Rapuh!

5 Tips Cegah Kesan Regangan Ketika Hamil

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Bila disahkan hamil, seronok nye tu tak boleh nak di bayangkan. Tapi bila fikir mengenai perubahan yang mungkin berlaku rasa seram pun ada juga.

Sebab perubahan akan berlaku pada perut,payudara membesar, kaki bengkak, gatal di sekitar perut dan payudara. Tapi jangan mengeluh, kena bersabar sebab biasanya keadaan ni tak berpanjangan pun.

Continue reading 5 Tips Cegah Kesan Regangan Ketika Hamil

9 Sebab Lain Kenapa Anda ‘Missed Period’ Selain Hamil

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,
Untuk mengatasi masalah haid tak teratur, kita kena kenalpasti punca kenapa haid kita lewat.

Terdapat banyak punca lewat haid yang boleh dikenalpasti. Ini kerana, haid yang normal menunjukkan tahap kesuburan anda berada di tahap yang baik.

Jika anda telah membuat ujian kehamilan dan mendapati ianya negatif, anda boleh cuba lagi dalam masa seminggu.

Namun jika masalah ini berlarutan, pergilah berjumpa dengan doktor untuk dapatkan kepastian.

Tapi sebelum tu cuba semak jika anda ada sebab-sebab di bawah.

Continue reading 9 Sebab Lain Kenapa Anda ‘Missed Period’ Selain Hamil

Tips Diet Berhasil Di Bulan Puasa

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Bila bulan puasa pasti ramai yang simpan niat nak kuruskan badan kan. Ada yang berjaya turunkan badan namun ada juga yang gagal menurunkan berat badan mereka.

Tak salah pun jika nak berdiet masa bulan puasa ni, tapi kena ikut atau dapatkan nasihat mereka yang lebih pakar dalam pemakanan ini.

Apa yang saya nak share ini adalah beberapa tips yang boleh dipertimbangkan jika nak diet dan turunkan berat badan anda.

Continue reading Tips Diet Berhasil Di Bulan Puasa

6 Tips Tak Gemuk Selepas Bersalin

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

GEMUK. Alahai, perkataan yang ngeri dipanggil kepada seorang wanita. Tidak kira muda atau tua, bila kita dipanggil gemuk, rasa menyirap je kan? Lebih-lebih lagi jika sebelum hamil kurus, tetapi lepas bersalin masih tak dapat berat badan ideal seperti sebelum hamil dulu.

Ohh, macam mana mahu buat? Ada ke petua atasi gemuk selepas bersalin?

Jadi saya nak share beberapa petua untuk pastikan anda mantain bagai anak dara walaupun setelah beranak lebih dari seorang.

Continue reading 6 Tips Tak Gemuk Selepas Bersalin