Category Archives: Tips dan Petua Kecantikan

9 Sebab Lain Kenapa Anda ‘Missed Period’ Selain Hamil

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,
Untuk mengatasi masalah haid tak teratur, kita kena kenalpasti punca kenapa haid kita lewat.

Terdapat banyak punca lewat haid yang boleh dikenalpasti. Ini kerana, haid yang normal menunjukkan tahap kesuburan anda berada di tahap yang baik.

Jika anda telah membuat ujian kehamilan dan mendapati ianya negatif, anda boleh cuba lagi dalam masa seminggu.

Namun jika masalah ini berlarutan, pergilah berjumpa dengan doktor untuk dapatkan kepastian.

Tapi sebelum tu cuba semak jika anda ada sebab-sebab di bawah.

Continue reading 9 Sebab Lain Kenapa Anda ‘Missed Period’ Selain Hamil

Tips Diet Berhasil Di Bulan Puasa

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Bila bulan puasa pasti ramai yang simpan niat nak kuruskan badan kan. Ada yang berjaya turunkan badan namun ada juga yang gagal menurunkan berat badan mereka.

Tak salah pun jika nak berdiet masa bulan puasa ni, tapi kena ikut atau dapatkan nasihat mereka yang lebih pakar dalam pemakanan ini.

Apa yang saya nak share ini adalah beberapa tips yang boleh dipertimbangkan jika nak diet dan turunkan berat badan anda.

Continue reading Tips Diet Berhasil Di Bulan Puasa

6 Tips Tak Gemuk Selepas Bersalin

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

GEMUK. Alahai, perkataan yang ngeri dipanggil kepada seorang wanita. Tidak kira muda atau tua, bila kita dipanggil gemuk, rasa menyirap je kan? Lebih-lebih lagi jika sebelum hamil kurus, tetapi lepas bersalin masih tak dapat berat badan ideal seperti sebelum hamil dulu.

Ohh, macam mana mahu buat? Ada ke petua atasi gemuk selepas bersalin?

Jadi saya nak share beberapa petua untuk pastikan anda mantain bagai anak dara walaupun setelah beranak lebih dari seorang.

Continue reading 6 Tips Tak Gemuk Selepas Bersalin

Amalkan 5 Tips Ini Untuk Kuruskan Badan

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Ramai yang mengadu pada saya dah diet pun tak kurus-kurus..hehe.

Saya pun sama juga, kadang-kadang tu sampai tak makan sebab nak turunkan berat badan tapi hasilnya tak memberangsangkan pun.

Untuk menurunkan berat badan memang kena kawal pemakanan dan perlu rajin bersenam namun kalau cara berdiet yang diamalkan itu salah, memang sukar la nak turunkan berat badan.

Continue reading Amalkan 5 Tips Ini Untuk Kuruskan Badan