Category Archives: Tips dan Petua Penjagaan Bayi

4 Perkara Mak-Mak Patut Buat Bila Anak Demam

Jadi mak, benda paling biasa dan pasti dilalui semua mak adalah anak demam. Jadi bila berada dalm situasi ni, ada 4 perkara mak-mak patut buat bila anak demam.

1. Bagi anak makan paracetamol atau ibuprofen. Kuantiti ubat mestilah ikut sukatan berat dan umur baby. Cara paling mudah nak suap ubat adalah dengan syringe. Selain mudah nak suap ke mulut baby, kita boleh sukat ubat ikut sukatan yang betul.

2. Untuk baby umur 6 bulan ke atas boleh bagi dia minum banyak air. Tujuannya untuk elak dehidrasi atau kekurangan air dalam badan.

3. Tampalkan tuala basah atau cool fever di dahi dan di bawah ketiak baby. Boleh juga letak di celah peha.

4. Pakaikan baju yang nipis. Paling baik baju baby jenis berlubang halus supaya badan tak terlalu panas.

Dan macam biasa, kalau ada mak-mak muda, atau yang baru jadi mak, atau dah lama jadi mak tapi baru dapat baby baru, rekomen bengkung moden kat dia orang. Apatah lagi kalau baru lepas bersalin pembedahan.

Bengkung ni boleh pakai seawal 6 jam lepas bersalin. Tak lah nanti terbongkok-bongkok badan menahan sakit tiap kali nak berjalan ke tandas.  Boleh whatsapp ke 0176747408 jika ada soalan.

Petua untuk mengendalikan Anak yang Cerewet Makan

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Sebagai ibu pasti kita akan risau jika anak kita jenis yang sangat cerewet dalam pengambilan makanannya.

Berikut adalah beberapa petua dan muslihat untuk membantu anda mendidik anak-anak tentang tabiat makan yang lebih baik Continue reading Petua untuk mengendalikan Anak yang Cerewet Makan

5 Tips Hebat Elak Ruam lampin

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Ruam lampin adalah perkara biasa bagi bayi, terutama sekali apabila mereka antara sembilan hingga 12 bulan.

Jadi, anda sebagai ibubapa berkemungkinan pada satu masa, membuka lampin bayi anda dan berhadapan dengan punggungnya yang radang merah.

Ia boleh berlaku tak kira samada anda menggunakan lampin yang boleh dibasuh atau lampin pakai buang.  Continue reading 5 Tips Hebat Elak Ruam lampin

Bolehkah garam dan gula dicampurkan dalam makanan bayi?

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Bayi dari lahir hingga 6 bulan  adalah disarankan menyusu dengan susu ibu. Pemberian susu ibu ini juga boleh disambung sehingga bayi anda berumur 2 tahun atau lebih.

Walaubagaimanapun, bayi perlu diperkenalkan dengan makanan pelengkap selepas genap umurnya 6 bulan.