All posts by Fina Affaidi

9 tips Suami boleh bantu Ketika Isteri dalam pantang

Assalamualaikum dan salah sejahtera,

Semasa isteri di dalam pantang, suami perlu kuat  semangat. Ketahuilah semasa ini, isteri sangat memerlukan suaminya untuk menjaganya dengan baik. Bukan sekadar fizikal, ianya termasuklah mental dan emosi.

Ada ibu yang boleh meroyan kerana sangat letih. Maklumlah, rutin bertukar. Tidur malam terganggu, maka bila setiap malam tidak dapat rehat, maka minda senang menjadi terilusi.

Continue reading 9 tips Suami boleh bantu Ketika Isteri dalam pantang

7 Tips Kekal Cergas Ketika Hamil

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Sepanjang proses kehamilan tubuh anda akan bekerja keras untuk
membekalkan keperluan janin yang sedang anda kandungkan. Jadi jangan biarkan keletihan anda berterusan kerana ia boleh menjadi lebih serius dan menganggu emosi anda.

Cuba 7 tips ini untuk kekal cergas ketika hamil

Continue reading 7 Tips Kekal Cergas Ketika Hamil

9 Sebab Lain Kenapa Anda ‘Missed Period’ Selain Hamil

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,
Untuk mengatasi masalah haid tak teratur, kita kena kenalpasti punca kenapa haid kita lewat.

Terdapat banyak punca lewat haid yang boleh dikenalpasti. Ini kerana, haid yang normal menunjukkan tahap kesuburan anda berada di tahap yang baik.

Jika anda telah membuat ujian kehamilan dan mendapati ianya negatif, anda boleh cuba lagi dalam masa seminggu.

Namun jika masalah ini berlarutan, pergilah berjumpa dengan doktor untuk dapatkan kepastian.

Tapi sebelum tu cuba semak jika anda ada sebab-sebab di bawah.

Continue reading 9 Sebab Lain Kenapa Anda ‘Missed Period’ Selain Hamil

Tips Puasa Untuk Ibu Hamil di Bulan Ramadhan

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Adakah selamat untuk saya berpuasa semasa hamil? Pasti persoalan ni bermain dalam fikiran ibu-ibu yang hamil kan..especially pada yang pertama kali hamil.

Tiada jawapan yang pasti mengenai perkara ini. Walaupun beberapa kajian telah dibuat, kami masih tidak pasti jika berpuasa adalah selamat untuk anda dan bayi anda.

Walau bagaimanapun, berpuasa semasa hamil nampaknya selamat untuk anda dan bayi jika anda rasa cukup sihat, dan kehamilan anda tiada masalah.

Continue reading Tips Puasa Untuk Ibu Hamil di Bulan Ramadhan

Tips Diet Berhasil Di Bulan Puasa

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Bila bulan puasa pasti ramai yang simpan niat nak kuruskan badan kan. Ada yang berjaya turunkan badan namun ada juga yang gagal menurunkan berat badan mereka.

Tak salah pun jika nak berdiet masa bulan puasa ni, tapi kena ikut atau dapatkan nasihat mereka yang lebih pakar dalam pemakanan ini.

Apa yang saya nak share ini adalah beberapa tips yang boleh dipertimbangkan jika nak diet dan turunkan berat badan anda.

Continue reading Tips Diet Berhasil Di Bulan Puasa