Category Archives: Penjagaan Semasa Hamil

Kontraksi Palsu, Ibu Bakal Bersalin Wajib Tahu

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Ada satu contoh situasi yang mana terjadinya kontraksi palsu.
“Menjelang tarikh jangkaan bersalin dua minggu lagi, Shafini mengalami kontraksi. Dia fikir, masa bersalin sudah tiba sehingga mengambil keputusan ke hospital kerana panik.

Setelah diperiksa, serviksnya belum terbuka. Selang beberapa hari, kontraksi tersebut datang lagi dan kali ini ia lebih tegang meski pun ritma tidak teratur. Sekali lagi dia ke hospital. Namun, doktor menyuruhnya pulang dengan alasan masa bersalin Shafini belum tiba”.

Untuk situasi di atas, kontraksi sebegini dikenali sebagai kontraksi palsu. Ia juga dikenali sebagai Braxton Hicks. Hal inilah yang berlaku kepada Shafini sebelum ini.

Continue reading Kontraksi Palsu, Ibu Bakal Bersalin Wajib Tahu

5 Tips Cegah Kesan Regangan Ketika Hamil

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Bila disahkan hamil, seronok nye tu tak boleh nak di bayangkan. Tapi bila fikir mengenai perubahan yang mungkin berlaku rasa seram pun ada juga.

Sebab perubahan akan berlaku pada perut,payudara membesar, kaki bengkak, gatal di sekitar perut dan payudara. Tapi jangan mengeluh, kena bersabar sebab biasanya keadaan ni tak berpanjangan pun.

Continue reading 5 Tips Cegah Kesan Regangan Ketika Hamil

7 Tips Kekal Cergas Ketika Hamil

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Sepanjang proses kehamilan tubuh anda akan bekerja keras untuk
membekalkan keperluan janin yang sedang anda kandungkan. Jadi jangan biarkan keletihan anda berterusan kerana ia boleh menjadi lebih serius dan menganggu emosi anda.

Cuba 7 tips ini untuk kekal cergas ketika hamil

Continue reading 7 Tips Kekal Cergas Ketika Hamil

Tips Puasa Untuk Ibu Hamil di Bulan Ramadhan

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Adakah selamat untuk saya berpuasa semasa hamil? Pasti persoalan ni bermain dalam fikiran ibu-ibu yang hamil kan..especially pada yang pertama kali hamil.

Tiada jawapan yang pasti mengenai perkara ini. Walaupun beberapa kajian telah dibuat, kami masih tidak pasti jika berpuasa adalah selamat untuk anda dan bayi anda.

Walau bagaimanapun, berpuasa semasa hamil nampaknya selamat untuk anda dan bayi jika anda rasa cukup sihat, dan kehamilan anda tiada masalah.

Continue reading Tips Puasa Untuk Ibu Hamil di Bulan Ramadhan

Stress Ketika Hamil? Cuba 10 Tips Ini Untuk Atasinya

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Menanti kelahiran cahayamata memang sesuatu yang di tunggu-tunggu oleh pasangan yang telah mendirikan rumahtangga.

Namun anda mungkin akan berasa tertekan dalam masa-masa tertentu semasa hamil.

Apa yang menyebabkan perasaan tertekan semasa kehamilan?

Continue reading Stress Ketika Hamil? Cuba 10 Tips Ini Untuk Atasinya