Category Archives: Tips dan Petua Anak Cemerlang

8 Rahsia Mendidik Anak Cara Islam

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Anak-anak merupakan amanah yang Allah S.W.T berikan kepada kita. Mendidik anak memang memerlukan kesabaran yang penting.

Jadi hari ini saya akan kongsikan beberapa rahsia yang boleh di lakukan oleh ibu bapa untuk mendidik anak-anak mereka.

Insya-Allah cara ini diharapkan dapat  membangun mental agar anak anda menjadi seorang yang berjaya dan membanggakan.

Continue reading 8 Rahsia Mendidik Anak Cara Islam

8 Tips Galakkan Anak Minum Lebih Banyak Air Masak

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Pasti ramai ibu bapa yang mengalami masalah yang sama iaitu anak susah minum air masak, asyik nak minum air manis je.

Jadi jom saya sharekan 9 tips macam mana nak galakkan anak anda minum lebih banyak air masak.

Continue reading 8 Tips Galakkan Anak Minum Lebih Banyak Air Masak

5 Tips Hebat Membantu Anak Tidur Dengan Lena

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Kanak-kanak memerlukan tidur yang cukup untuk berehat dengan baik. Biasalah dorang ni kan sangat aktif dan bertenaga jadi mereka memang perlukan rehat yang cukup dan rehat yang cukup tu bermaksud mereka kena tidur lena.

Tidur yang cukup dan berkualiti penting untuk perkembangan otak mereka. Mengikut England National Health Service, kanak-kanak berumur 5 hingga 9 tahun memerlukan 10-11 jam tidur.

Apa akan jadi kalau kanak-kanak tak cukup tidur? Sesetengahnya mudah meragam, mengganggu prestasi di sekolah, tidak bermaya dan juga kurang bersemangat.

Jadi, saya nak kongsikan tips mudah untuk kita praktikkan di rumah supaya anak-anak kita dapat tidur yang secukupnya.

Continue reading 5 Tips Hebat Membantu Anak Tidur Dengan Lena

7 Tips Jaga Adab Anak Ketika Berkunjung Ke Rumah Tetamu

Assalamualaikum dan salam sejahtera,
Sama ada sedar atau tidak kita sering terlepas pandang perilaku anak-anak semasa berkunjung ke rumah saudara mara atau jiran tetangga.

jadi saya nak share beberapa tips bagaimana mendidik anak-anak ketika berkunjung agar tidak berlakunya haru biru.

Continue reading 7 Tips Jaga Adab Anak Ketika Berkunjung Ke Rumah Tetamu

5 Tips Melatih Anak Untuk Buat Kerja Rumah

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Melatih anak membuat kerja rumah bukan mudah. Mesti puan-puan pening macam mana nak minta dorang tolong buat kerja rumah kan.

Jadi hari ini saya nak share puan-puan macam mana nak bagi mereka arahan untuk bantu anda buat kerja rumah.

Continue reading 5 Tips Melatih Anak Untuk Buat Kerja Rumah