Category Archives: Tips dan Petua Anak Cemerlang

5 Tips Melatih Anak Untuk Buat Kerja Rumah

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Melatih anak membuat kerja rumah bukan mudah. Mesti puan-puan pening macam mana nak minta dorang tolong buat kerja rumah kan.

Jadi hari ini saya nak share puan-puan macam mana nak bagi mereka arahan untuk bantu anda buat kerja rumah.

Continue reading 5 Tips Melatih Anak Untuk Buat Kerja Rumah

7 Tips Didik Anak Sejak Dalam Kandungan Lagi

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Bila dah jadi ibu bapa ni biasanya kita akan letak harapan yang tinggi pada anak-anak kita. Kadang-kadang tu sampai dah mula fikirkan kerjaya apa yang patut mereka ceburi walaupun dorang tu masih bayi..hehehe.

Semuanya nak anak yang bagus-bagus dan hebat-hebat belaka. Tidak kurang juga yang mahu anak yang baik, patuh pada ibubapa.

Jadi saya nak share 7 tips yang boleh dilakukan oleh kedua ibu dan ayah untuk didik anak anda sejak dari dalam kandungan lagi.

pendidikan anak dalam kandungan Continue reading 7 Tips Didik Anak Sejak Dalam Kandungan Lagi

5 Perkataan Ini Dapat Membentuk Peribadi Mulia Pada Anak Anda

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Sebagai ibu bapa kita harus menerapkan nilai-nilai murni dalam diri anak-anak kita. Salah satunya adalah dari segi pertuturannya.

Ada beberapa perkataan yang boleh kita ajarkan pada anak-anak kita dan biasakan mereka untuk bercakap menggunakan perkataan ini untuk membentuk peribadi yang mulia.

1.Tolong

Bukan susah pun nak ajar anak sebut perkataan ini, langkah pertama bermula dari kita..Biasakan diri menyebut perkataan ‘tolong’ bila nak minta anak kita buat sesuatu.Dengan perkara sebegitu akan melatih anak untuk berlaku sopan ketika meminta sesuatu. Anak-anak yang dibiasakan mengucapkan perkataan ‘tolong’ akan menjadikannya rendah hati dan tidak mudah untuk mengarah orang lain melakukan sesuatu.

tolong

2.Terima Kasih

Kita yang dah berusia ni pun kalau dengar orang sebut ‘terima kasih’ mesti rasa dihargai kan. Selalulah ucapkan kepada anak-anak anda supaya mereka rasa lebih dihargai. Ajarkan dia bagaimana rasanya bila orang menghargai walau sekecil usaha kita, pasti indah perasaannya bukan? Anak-anak pasti merasa sangat bangga saat ibubapa mengucapkan kalimah itu kepada mereka saat mereka selesai melakukan permintaan ibubapa biarpun hasilnya tak seberapa. Lihatlah hasilnya selepas itu, anak-anak akan berusaha melakukan sesuatu dengan lebih baik lagi !

terima kasih

3.Maaf

Maaf tak semestinya kita melakukan kesalahan. Anda perlu tekankan kepada anak-anak anda orang yang berani meminta maaf, jujur mengakui kesalahan adalah orang yang berjiwa besar dan hebat. Pada usia sekecil ini mungkin anak-anak masih belum memahami apa erti sebuah kemaafan pada manusia, tetapi dia akan terus belajar seiring dengan usianya yang semakin matang. Dan didikan ini akan membentuk suatu peribadi mulia didalam jiwa anak.

anak minta maaf

4. Salam

Yang ni sangat penting untuk kita ajarkan pada anak-anak kita, Islam mengajar umatnya memberi salam, dan sunnah Nabi juga adalah menyebarkan salam. Biasakan anak kecil mengucapkan salam setiap kali bertemu saudaranya, setiap kali bangun tidur dan setiap kali ingin masuk ke rumah. Selain itu, salam juga merupakan sapaan untuk menghormati orang lain, terutama yang lebih tua.

salam dengan org tua

5.Minta Izin

Mengajarkan anak untuk selalu meminta izin orang lain adalah perkara yang cukup asas untuk melatihnya menghargai orang lain serta menjaganya agar tidak berbuat sesuka hati. Minta izin sekiranya mahu menggunakan barang orang lain, minta izin sekiranya hendak beransur dari rumah orang dan sebagainya.

anak minta izin

Senang kan? Caranya mudah sahaja. Yang penting kita kena tunjukkan contoh yang baik supaya anak-anak kita akan ikut langkah kita…hehehe.

Wasalam

470-x-60-bengkung

11 Sikap Ibu bapa Mempengaruhi Sikap Anak

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,
Benarlah orang kata yang bayi tu lahir ibarat kain putih, tak ada manual pun bagaimana cara kita nak mengasuh mereka untuk menjadi insan yang baik dan berguna kepada masyarakat nanti..hehe.

Macam serius je bunyi nye ye. Tugas mendidik ni bukan terletak pada guru sahaja, ibu bapa pun kena sama-sama memikul amanah yang diberikan oleh Allah SWT.

Dalam kebanyakkan masa kita hanya bergantung kepada perasaan kita sebagai ibu bapa atau dari pendapat mereka yang lebih dulu mempunyai anak dalam menegur dan mendidik anak kita.

Dan kadang-kadang ada juga ibu bapa yang terpaksa rujuk pada buku keibubapaan..bagaimana cara untuk mendidik mereka. Ye lah, siapa yang tak nak terbaik untuk anak mereka.

Continue reading 11 Sikap Ibu bapa Mempengaruhi Sikap Anak

Wajib Elak Gunakan 10 Bahasa Ini Terhadap Anak-Anak

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Kadang kala tanpa kita sedari ada bahasa yang kita ucapkan setiap hari kepada anak-anak adalah bahasa ‘dosa’ yang menyebabkan anak semakin degil dan nakal. Bukankah kata-kata yang diucapkan oleh ibu dan ayah itu menjadi satu doa kepada anak.

Jika yang diucapkan bahasa yang elok dan baik maka baiklah yang akan dapat kepada anak kita. Tetapi sekiranya yang diucapkan adalah “bahasa dosa”, ia akan menyebabkan anak menjadi degil, bermasalah, pemarah, pendendam, lemah jiwa dan bermacam lagi sifat negatif.

marah

Wajib Elak Gunakan 10 Bahasa Ini Terhadap Anak-Anak

Continue reading Wajib Elak Gunakan 10 Bahasa Ini Terhadap Anak-Anak