Testimoni dari Pelanggan Bengkung Moden dan Tungku Moden

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Apa khabar anda semua? Saya harap semuanya okey saja.  Bagi saya disini agak sibuk juga, apatah lagi kebelakangan berbagai perkara yang agak memeningkan kepala timbul.

Selain dari masalah di laman web saya yang telah diserang virus, diikuti dengan komputer meletup (mungkin sebab saya buka komputer lama sangat – dari awal jam 2 pagi hingga ke 3 petang) hingga lah perkara berkaitan dengan hal persekolahan anak-anak saya menyebabkan masa saya agak terbatas.

Untuk hari ini saya ingin berkongsi testimoni terbaru yang saya terima melalui email dari pelanggan saya Puan Yusnida Ahmad Yusof yang telah menggunakan bengkung moden seawal 5 jam selepas bersalin cesarean. Kita ikuti email berikut…


Assalamualaikum,

Saya Yusnida, one of customer yang beli your bengkung moden. Tak sure you ingat atau tidak, saya datang rumah you di Padang Jawa untuk membeli coz rumah saya hanya di Shah Alam.

Dah lama cadang nak hantar email feedback pada you but sekarang baru ada masa.

Saya selamat melahirkan my third baby girl pada 02 Mac 2010 secara c-sec. Saya jalani pembedahan dan selesai semuanya lebih kurang 12 tengahari. And for your info, saya mula pakai bengkung pada jam 5 petang hari yang sama dan start duduk tak berapa lama kemudian. Saya tak buat ketat2 but just nice untuk support perut. Apabila doctor sudah keluarkan tiub urine pada jam 6 petang, saya sudah boleh berjalan ke bilik air sendiri. Tak terbongkok-bongkok, badan boleh lurus, tak takut laa kalau nak bersin atau tetiba terbatuk dan yang penting tak terasa peritnya macam pengalaman selepas 2nd c-sec.

My husband pun pelik coz masa lepas 2nd c-sec pada 4 tahun lepas, saya hanya duduk pada hari kedua selepas tiub urine dikeluarkan dan duduk kali pertama tuh memang saya menangis laa peritnya tuhan je yang tahu. Nak bangun dan baring satu perkara menyeksakan lah kiranya. Kalau ikutkan kali ni pun doctor patut suruh keluarkan tiub urine tuh pada keesokan hari, tapi saya minta juga keluarkan segera kerana terasa amat tidak selesa. Tambahan pula dihospital kerajaan, kita kena handle sendiri, tak der mak atau husband boleh stay dengan kita (setakat waktu melawat sahaja) lainlah macam hospital swasta.

Kiranya malam hari pertama pembedahan, saya dah berjalan ke bilik air sendiri, drip pun nurse dah cabut lepas habis antibiotic. Drip air tak payah dah coz saya tak der masalah nak ambil air untuk minum. Esok masa nurse kemas katil ada yang tanya saya bila kena bedah, saya cakap semalam, nurse kata tak macam orang kena bedah semalam. Sebab ada ibu yang juga bedah semalam sama dengan saya, masih belum cabut tiub urine dan terbaring atas katil. Sedangkan saya dah boleh pergi tandas bersihkan diri.

Masa mula pakai ada juga nurse yang tegur kata ‘tak boleh pakai girdle, nanti takut beri kesan pada tempat bedah’. Saya cakap saya tak pakai girdle, nie just nak support perut, dan saya pakai tak ketat pun. Alhamdullilah sampai sekarang, tak der masalah kat luka bedah saya.

Sepanjang pantang kali nie amat mudah untuk saya kerana saya juga beli tungku moden yang saya beli juga dari you. Guna letrik, caj tak sampai 5 minit, tungku dah panas, tak payah nak bakar batu kat dapur lagi.

Bengkung moden nie turut menyenangkan pergerakan saya kerana perut telah disokong kemas, jadi senang nak handle baby dan 2 anak perempuan saya. Malahan saya selalu berulang-alik ke hospital untuk ujian darah baby kerana jaundice. Dengan bengkung ni tak der masalah nak berjalan kesana kemari walaupun baru seminggu pembedahan.

Bengkung moden memang mudah nak pakai, walaupun sekarang sudah mula bekerja, saya ambil masa tak sampai 5 minit untuk sapu gel dan pakai bengkung. Walaupun badan berpeluh coz pakai lebih kurang 10 hingga 12 jam sehari tapi tak rasa gatal. Masih tetap rasa selesa. Nak basuh bengkung nie pun senang.

Saya memang promote bengkung nie to my frenz kerana saya dah cuba dan rasa sendiri pengalaman memakainya.

Terima kasih kerana menjual produk yang bermutu seperti ini.

Wasalam

Yusnida

(email : yuszbee [@] yahoo.com)

Terima kasih kepada Puan Yusnida kerana sudi berkongsi pengalaman disepanjang beliau menggunakan bengkung moden dan tungku moden. Gambar diatas adalah gambar bayi Puan Yusnida yang diberikan nama Nurliyana Damia yang dilahir kan pada 2 March 2010.

Jika ada yang masih ragu-ragu untuk menggunakan bengkung moden, testimoni diatas telah membuktikan bahawa bengkung moden sememangnya selamat digunakan selepas bersalin cesarean.

Hingga berjumpa lagi nanti.

Kak Faz

Tips Menjaga Luka Pembedahan (Cesarean)

Salam ceria semua :)

Hari ini saya ingin berkongsi tips menjaga luka pembedahan agar ia tidak mudah dijangkiti kuman dan bernanah.

Perlu saya tekankan bahawa, memastikan luka pembedahan sentiasa kering adalah amat penting bagi memastikan proses penyembuhan luka lebih cepat dan tidak berlaku sebarang masalah dan komplikasi. Caranya amat mudah TETAPI memerlukan disiplin dari anda :

  1. Setiap kali selepas mandi, keringkan bahagian luka pembedahan dengan pengering rambut. Ini penting agar luka anda sentiasa kering dan tidak terkena jangkitan kuman dan bernanah.
  2. Ingin saya tekankan disini, GUNAKAN PENGERING RAMBUT UNTUK MENGERINGKAN TEMPAT LUKA. Sekiranya anda menggunakan kipas angin, ia boleh menyebabkan luka bernanah dan terkena jangkitan kerana luka tidak betul-betul kering.
  3. Di ikuti dengan menyapu ubat luka ke tempat pembedahan setiap kali sebelum memakai bengkung sebagai pencegahan supaya luka tidak bernanah. Dinasihatkan ubat luka disapu selama 30 hari atau sehingga cukup 44 hari berpantang. Ubat luka ini selain dibekalkan oleh hospital, ia juga boleh di beli di farmasi.
  4. Tujuan meletakkan tisu sebagai lapik sebelum memakai bengkung bukan sahaja untuk mengelakkan bengkung dari kotor tetapi juga sebagai penyerap peluh terutama di bahagian pembedahan. Ini adalah salah satu dari cara tambahan untuk memastikan bengkung sentiasa bersih dan kering. Menggunakan tisu sebagai pelapik bengkung juga amat praktikal dibandingkan dengan menggunakan kain kerana ia boleh diganti dengan tisu baru yang bersih setiap kali selepas mandi dan hendak memakai bengkung.
  5. Untuk kesan yang optimum, bengkung hendaklah dipakai 24 jam sehari selama 44 hari berpantang.

Itu saja buat kali ini. Selamat mencuba!

Kak Faz