Pengambilan ubat bersalin selepas bersalin caeserean

by fazidah on September 15, 2008

Apa khabar semua :)

Semalam saya menerima email dari salah seorang pelanggan saya yang bertanyakan beberapa soalan termasuklah soalan bilakah ubat bersalin boleh diambil selepas bersalin caeserean.  Diharap apa yang saya kongsikan bersama pelanggan saya Siti Munipah (Siti tinggal di Tawau, Sabah) memberi manfaat buat anda juga.

Salam…memang selesa la pakai bengkung akak…macam berkeyakinan sikit nak menjalani proses pantang…rasa dah tak ada kekurangannya dah..

kak, tanya lagi…

1) Tempat luka ceaser tu berapa lama baru boleh kena air betul-betul…maksud saya…boleh mandi macam biasa…

Kak Faz : Kalau ikut akak, lepas balik rumah akak dah mandi sebab bila akak tanya doktor dia cakap dah boleh kena air tempat luka tu. Tapi pastikan tempat luka dikeringkan dengan hair dryer setiap kali lepas mandi, kemudian sapukan ubat luka.

Tips : Sebelum discharge dari hospital, sebaik-baiknya tanya doktor dulu sama ada sudah boleh mandi atau belum. Jika tidak boleh, tanyakan bilakah tempoh paling cepat boleh mandi.

2)Dulu saya ada beli set bersalin XXXXX, tapi sampai sekarang tak makan lagi takut terlampau panas dantakut terbuka pulak jahitan sebab dah ada kes, dia ambik set bersalin XXXXX  masa pantang…berdarah balik tempat jahit sampai di hantar balik ke hospital. Jadi nak tanya agaknya bila saya boleh mula makan? Kalau ikut mak tu, dia kata nantilah 2 bulan, tunggu elok tempat berjahit.

Kak Faz : Kalau ikut akak, 2 hari lepas bersalin dah makan ubat bersalin dah. Tapi akak makan set bersalin homeopati sebab tak panas. Tapi sebenarnya penting makan ubat bersalin supaya cepat sembuh walaupun caeserean. Ini adalah antara salah faham yang banyak orang buat. Sebab caeserean, tak makan ubat bersalin. Siti boleh refer kat blog akak untuk tips yg lebih banyak.

Tentang luka jahitan yg terbuka, akak rasa ini lebih kepada sama ada :

i. Perut dia berlipat & menggelebeh ke bawah sehingga menutup tempat luka. Jika ini berlaku, sudah tentu tempat luka akan basah bila berpeluh dan boleh menyebabkan jangkitan kuman & bernanah. Sebab itu penting memakai Bengkung Moden selepas bersalin caeserean supaya kulit perut yg menggelebeh boleh ditampung oleh Bengkung Moden dan perut tidak menutup tempat luka.

ii. Luka jahitan tidak dikeringkan dan tidak dipastikan benar-benar kering setiap kali selepas mandi. Ini juga boleh sebabkan luka terkena jangkitan.

iii. Faktor pemakanan, incase kalau dia ada ambik makanan yg boleh menyebabkan kegatalan ditempat luka. Tapi kalau dia jenis yang berpantang dan menjauhi makanan yang bisa, faktor ini boleh diabaikan.

3) Sekarang saya ada juga makan jamu-jamu kampung…mula makan hari ke 8 selepas bersalin…ramuanya kunyit hidup rasanya… tak apa ke?

Kak Faz : Jika ia membantu Siti untuk sembuh dengan lebih cepat dan tidak memudaratkan baby (jika Siti breastfeed), insya allah tak ada masalah.

Harap akak dapat membantu setakat akak tahu. Maklumlah tak ada pengalaman…mak pun tak ada pengalaman juga…

Kak Faz : Harap diatas membantu Siti ye :)

Kak Faz

Pengambilan ubat bersalin selepas bersalin caeserean by

Comments on this entry are closed.

Previous post:

Next post: