Lagu Jepun Yang Menyentuh Hati – Mirai e (Melangkah ke hadapan)

by fazidah on September 26, 2011

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Hari ini saya ingin berkongsi satu lagu Jepun yang agak selalu saya dengar di radio. Entah kenapa sejak dari pertama kali dengar lagu ni, hati saya tersentuh dengan melodinya.

Agak lama juga saya cuba cari kat internet tajuk lagu dan penyanyi nye tapi tak jumpa-jumpa. Tapi beberapa hari lepas saya agak free sikit, jadi saya cuba lagi cari lagu ni kat youtube. Lepas godek-godek, akhirnya jumpa juga. Rupa-rupanya nama penyanyi lagu ni Kiroro (Kumpulan duo wanita Jepun – macam nama kartun Kiroro yang kepala besar mata bulat tu kan..he..he..). Lagu ni dah lama rupanya, kiranya saya lah yang terlambat sebab baru dengar sejak tahun lepas.

 

 

Saya ingatkan lagu ni pasal percintaan yang tak kesampaian (sebab melodinya sedih gitu…). Bila saya surf lirik yang dah di alih bahasa, rupa-rupanya lagu ni kisah anak yang teringat kat mak dia yang dah banyak memberikan perangsang untuk dia berjaya. Alahai, lagi lah tersentuh hati saya.

Dibawah ni saya sertakan terjemahan lirik lagu (credit pada blog belajar bahasa jepun ) :

MIRAI

Hora ashimoto wo mite goran

Look! Look at your feet

Kore ga anata no ayumu michi

This is the road you walk

Hora mae wo mite goran

Look! Look ahead of you

Are ga anata no mirai

That is your future

 

Haha ga kureta takusan no yasashisa

My mother gave me so much kindness

Ai wo idaite ayumeto kurikaeshita

“Embrace love and walk,” she said over and over

Ano toki wa mada osanakute imi nado shiranai

At that time I was still immature

Sonna watashi no te wo nigiri

Even I’m in that condition. She held my hand

Issho ni ayundekita

And walked with me
Yume wa itsumo sora takaku aru kara

Our dreams are always high in the sky

Todokanakute kowai ne dakedo oitsuzukeru no

It’s scary that they might not come true. But we still continue to chase them

Jibun no sutoori dakara koso akirametakunai

Because it’s our story, we don’t want to give up

Fuan ni naru to te wo nigiri

When I was unsure, she held my hand

Issho ni ayundekita

And walked with me

 

sono yasashisa wo toki ni wa iyagari

There were time when I hated that kindness

Hanareta haha e sunao ni narezu

When separated from my mother I couldn’t be obedient

 

Sesekali blog ni layan lagu apa salahnya kan..? Apa-apa pun, bagi yang dah kehilangan mak, ayah dan yang tersayang, hati pasti tersentuh jika anda dengar lagu ni dan baca terjemahan liriknya.

Layannn…

 

Kak Faz

 


 

Lagu Jepun Yang Menyentuh Hati - Mirai e (Melangkah ke hadapan) by

{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

CommentLuv badge

Previous post:

Next post: