Kegunaan Cuka Makan

by fazidah on October 18, 2009

Assalamaulaiakum,

Tips saya hari ini lari sikit dari berkaitan dengan anak-anak dan penjagaan selepas bersalin. Tapi ia masih berkaitan dengan kehidupan harian kita sebagai isteri dan ibu.

Apa yang ingin saya kongsikan dengan anda ialah kegunaan dan kelebihan cuka makan (atau dalam English di sebut Vinegar). Sebelum ini saya sendiri tidak begitu menghiraukan sangat tentang cuka ni. Yang saya tahu cuka boleh digunakan untuk buat acar, itu saja…

Tapi selepas saya surf internet beberapa kali dan amalkan beberapa tips yang saya temui, saya sendiri tak sangka cuka sebenarnya mempunyai begitu banyak kegunaan.

Antara kegunaan cuka :

  1. Untuk menghilangkan bau badan yang melekat dibaju. Ye… bagi mereka yang bau badannya melekat di celah ketiak, memang tension betul dibuatnya. Dah letak sabun dan sental kuat-kuat pun tak hilang juga bau tu. Sebenarnya memang senang sangat nak hilangkan bau tu dengan cuka. Caranya, semburkan cuka makan ke tempat yang berbau (biasanya di bahagian ketiak dan lengan baju), biarkan semalaman. Esok pagi masukkan baju dalam mesin basuh, letak sabun dan basuh macam biasa. Lepas dah basuh, jemur… Bila dah kering cuba test cium kat tempat yang dah disembur cuka tu, mesti dah hilang bau tu. Senang saja kan…he..he…
  2. Cuka makan juga sebenarnya boleh digunakan sebagai deodorant atau penghilang bau badan. Caranya campurkan 1/3 cuka makan dengan 2/3 air, kemudian semburkan ke bahagian ketiak. Lepas tu keringkan bahagian yang dah disembur tu dengan pengering rambut supaya cepat kering. Lepas dah kering boleh lah pakai baju macam biasa. Memang akan ada bau cuka sikit tapi baunya tak lah kuat. Dan yang paling penting tiada lagi bau badan yang bukan saja menyebabkan anda takut untuk berdiri rapat dengan orang sekeliling, tapi membuatkan anda hilang keyakinan diri. Lepas ni bukan saja duit anda jimat (sebab harga cuka makan memang murah saja…) tapi anda juga boleh ucapkan selamat tinggal kepada rexona, avon, dashing dan segala jenis deodorant  yang berada dipasaran tu… he…he… Tak percaya…? Cuba lah. Cuma pesan saya, seeloknya setiap campuran cuka makan dan air ni anda gunakan untuk 1 ke 2 minggu saja. Lepas tu, buang dan buat campuran yang baru pula untuk mendapatkan kesan yang sama.

Ada banyak lagi kegunaan cuka ni. Kita sambung di posting yang lain plak ye. Saya nak kena pergi open house raya dulu.

Wasalam

Kak Faz

Kegunaan Cuka Makan by

{ 5 comments… read them below or add one }

aisyah October 20, 2009 at 11:29 am

salam…
saya ingin bertanya…saya tertarik dengan tawaran bengkungmoden.com yang Pakej Jimat A(Saiz L)..
saya kakitangan kerajaan n gaji saya akan masuk pada 25 nov..boleh tak kiranya saya buat tempahan
dan bayarannya selepas dapat gaji…adakah harganya akan sama RM292.56 atau harga nya akan berubah…?

Faz October 22, 2009 at 3:02 pm

salam aisyah,

akak dh reply email aisyah semalam ye.. tq :grin:

lynda aziz October 28, 2009 at 9:45 am

salam…saya amat2 berminat nk order bengkung moden(pakej jimat A).saiz L.
saya skrg berada diluar negara(ireland)..so mcmana nk buat pembayaran,kosnya bagaimana??? dan boleh ke puan buat penghantaran (pos)pada saya.

Faz October 29, 2009 at 1:25 pm

Salam puan Lynda,

saya dah hantar email pada puan. Sila check ye :smile:

shafiza December 15, 2010 at 4:56 pm

sy nk tnye..ada org bgthu ..cuka juga untuk kecutkan batu zakar anak supaya tak bengkak..btul ker….

Leave a Comment

Current day month ye@r *

CommentLuv badge

Previous post:

Next post: