Betul ke kandungan gula memang berlebihan dalam susu formula?

Posted on by 2 comments

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua,

Malam ni saya agak free sikit.  Tergerak nak merayap dan merayau sekejap di internet sambil mencari info terbaru. Dan secara tak sengaja saya terjumpa satu blog ni yang mengupas tentang iklan yang agak kerap bersiaran di TV kebelakangan ni tentang kandungan gula berlebihan dalam susu formula bayi.

Waktu pertama kali menonton iklan tu dulu, ada juga terfikir dalam hati… “ye ke, boleh caya ke ni..?”  Tapi disebabkan kesuntukan waktu, saya tinggalkan dulu persoalan tu.

Nasib baik malam ni terjumpa entry di blog ShaKiddo yang mengupas tentang isu ini. Sekurang-kurangnya sebahagian dari persoalan saya dah pun terjawab di blog ni. Untuk bacaan lanjut, anda boleh ke blog ShaKiddo di link berikut ye >> Isu Gula Tambahan di dalam Susu Tepung Bayi – klik di sini ... <<

Apa-apa pun, susu ibu tetap yang terbaik untuk anak-anak kita.  Cuma bila anak dah berumur 3 atau 4 tahun ke atas, nak tak nak kita kena juga bagi susu formula untuk mereka.  Tak gitu…?

 

Kak Faz

ps : Terima kasih pada Shakiddo, at least tak de lah rasa bersalah sangat bagi anak minum “13 sudu teh gula sehari” (bak kata iklan tu… hu…hu…)

 

Betul ke kandungan gula memang berlebihan dalam susu formula? by

2 comments on “Betul ke kandungan gula memang berlebihan dalam susu formula?

  1. thanks kerana baca dan buat satu entry khas.. appreaciate it!
    sebar-sebarkan yea.. dengarnya.. tu semua marketing gimmick dari fonterra.. :)

  2. Maybe mmg byk gula..sbb bdk lepas minum susu formula, cergas semacam..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge