Bahaya Susu Kambing Tidak DiPasteur Kepada Ibu Mengandung

Ini adalah penulisan Dr Hamirul Hamudin yang berkongsi tentang bahaya susu kambing yang tidak dipasteur serta kesannya kepada ibu mengadung.

Beberapa minggu sebelum ini, saya ada menjaga seorang pesakit wanita yang agak educated dan bekerja sebagai instrument engineer di ibu negara. Masalahnya pada awal seakan simple. Datang ke hospital kerana demam.

Tapi demam dia bukan demam biasa. Pyrexia of Unknown Origin (PUO) dan specialist sendiri berkata sewaktu round pagi, “this case literally give me a headache.” Sebelumnya dia sudah masuk ke Hospital Swasta di Shah Alam dan diberi pelbagai jenis antibiotic yang hebat hebat, tetapi semuanya masih tidak mampu membendung pesakit daripada mempunyai demam.

Akhirnya pesakit AOR discharge kerana suami bekerja di JB dan mahu ke sini. Di JB, demam semakin teruk dan dimasukkan ke wad. Blood culture and sensitivity (untuk menumbuhkan kuman) diambil sebanyak 3 set, daripada tempat berlainan selain pelbagai jenis virus dan siasatan lain dijalankan. Tetapi, semuanya negative.

Tahu apa yang lebih membimbangkan?

Wanita ini sedang mengandung anak pertama dan kandungannya sudah 30 minggu. Lalu dirujuk juga kepada pakar O&G. High vaginal swab (juga untuk melihat kuman daripada kemaluan) diambil. Scan baby dibuat segera. Kandungan masih selamat dan sihat.

Akhirnya setelah seminggu, sample darah menunjukkan terdapat kuman Brucella dan sample akan dihantar ke Institute of Medical Research (IMR), KL untuk ujian pengesahan.

Brucellosis atau Goat fever

Apa itu Brucella? Bagaimana boleh mendapat Brucella? Bahaya atau tidak mempunyainya semasa mengandung? Apa rawatannya?

Brucella ini merupakan sejenis kuman yang boleh menjangkiti kambing (terutamanya) atau binatang ternakan lain. Ianya sangat mudah dijangkiti (highly contagious) dan berbahaya apatah lagi jika anda mengandung!

Pesakit ini, apabila ditanya lanjut rupa-rupanya dia ada minum susu kambing yand tidak dipasteurised dalam 2-3 bulan kebelakangan. Dan dalam sebulan sahaja habis minum 10 botol. Beli melalui instagram dan menurutnya juga, laman instagram yang menjual agak popular dan ada ramai pengikut.

Rawatannya ialah antibiotik yang kebanyakkannya tidak sesuai untuk ibu mengandung (ada juga antibiotik kelas C dan D yang boleh diambil ibu mengandung bergantung kepada penilaian pakar, dalam erti kata kebaikkan melebihi keburukkan) dan perlu diambil pula sekurang-kurangnya selama enam minggu.

Tetapi jika tidak diambil, apa pula bahaya Brucellosis kepada ibu dan kandungan? Ya, paling bahaya ialah kematian disebabkan jangkitan kuman ke jantung, sedangkan untuk bayi pula boleh menyebabkan keguguran, kematian bayi dalam rahim dan terencatnya tumbesaran bayi.

Jadi, adakah bagus untuk mengambil susu yang tidak dipasteur terlebih dahulu semasa mengandung? Saya pernah mengambil food science semasa di medical school dahulu sebagai subjek elektif. Memang ada kelebihan dan kekurangan masing-masing untuk susu yang dipasteur dan tidak.

Tetapi adakah saya akan memberinya kepada isteri saya jika dia sedang mengandung? Sudah tentu tidak. Kepada bayi saya jika masih kecil?

Lagilah tidak.

Buatlah pilihan bijak untuk orang yang ada sayang. Jauhi sebarang kemungkinan merbahaya. Lebih baik mencegah berbanding merawat.